Buurtvereniging Bouwberg

Schinveld

Get Adobe Flash player
december 2023
wkmadiwodovrzazo
48123
4945678910
5011121314151617
5118192021222324
5225262728293031
januari 2024
wkmadiwodovrzazo
011234567
02891011121314
0315161718192021
0422232425262728
05293031

 

Voor zover ik kan nagaan was een van de eerste reisjes in 1963 en wel naar de wijnfeesten in Neustadt. Inmiddels vele jaren later, gaan we elk jaar, de laatste donderdag van november, naar een grote stad in Duitsland waar o.a. de Kerstmarkt bezocht word.

Citaat;
- "Mevr. Hendrikx maakte van de rondvraag gebruik om haar ongenoegen kenbaar te maken over het plaatsen van een dure advertentie, na een gewone feestavond ( dankbetuiging in het Journaal van Onderbanken ). Wij gaan bij de middenstand prijsjes voor de loterij vragen om wat bijelkaar te krijgen en dan gaan we een dure advertentie plaatsen. Hoe kan ik dat rijmen? Verder was zij vantevoren niet ingelicht. De voorzitter excuseerde zich hiervoor". Ik heb de advertentie nog altijd bewaard.

Jaren achter elkaar kregen de kinderen met Sinterklaas een kleurboek met viltstiften, de verjonging binnen het bestuur vond dat hier verandering in moest komen. Er werd voorgesteld om elk kind een ander kadootje te kopen. Dat viel niet goed bij verschillende bestuursleden. In het verslag van de vergadering na Sinterklaas stond: "Er was een aanmerking van de penningmeester over het beleid t.a.v. de gang van zaken rond het organiseren van Sinterklaas. Er was vantevoren geen bedrag vastgesteld wat per kind zou worden uitgetrokken". Met ander woorden, er was veel te veel geld uitgegeven. De afgelopen jaren vieren we Sinterklaas met een knutselmiddag en aandacht van Sinterklaas voor elk kind, ook is er voor iedereen een mooi kadootje en een zak snoep.
De renovatie van de kerken is ook jaren achter elkaar flink gesponserd door de buurtvereniging. Dit was fl.100,00 per jaar, best veel geld voor een vereniging die zich zelf staande moest houden. Dat is in deze tijd toch bijna ondenkbaar.
Citaat:
"21 juli 1954, Ziekenbezoek. Mocht een lid of diens vrouw in 't ziekenhuis vertoeven wordt die bezocht door een van de bestuursleden en tevens f 2,50 besteed aan fruit of iets anders doelmatigs."
De Buurtvereniging is ook een keer op jeugdkamp geweest. In 1997 met 11 kinderen. Dat was heel erg leuk, maar hebben het daarna niet meer voorelkaar gekregen om het nog eens te organiseren. Te weinig animo. De laatste jaren gaan we met de kinderen van 8 t/m 15 jaar naar het Kletterwald in Aken. Er gaan nog steeds weinig kinderen mee, maar die mee gaan genieten van deze middag. Er is een lekkere lunch voor de kinderen, ouders en begeleiders, wat wil je nog meer.

Er stond 20 jaar geleden in het verslag van het 50 Jarig bestaan: "wij mogen terug zien op een geslaagd feest, op naar de 60". Dit jaar is het nog 10 jaar later en dan vieren we het 70 jarig bestaan van de buurtvereniging, en de vereniging bestaat nog steeds. Wat wel opvalt is, dat er gezegd word dat de vereniging op 20 mei 1945 is opgericht, er zijn pas vanaf 1950 verslagen gemaakt. Er zit dus een gat van 5 jaar dat nergens beschreven staat. Maar mede door alle fanatieke bestuursleden en niet te vergeten alle vrijwilligers die elk jaar voor de buurtvereniging klaar staan is het nog steeds een vereniging die met respect omgaat met hun leden. Petje af.
Citaat:
"5 maart 1967, van enkele leden kwam een protest dat zelfs enkele bestuursleden niet op de jaarvergadering aanwezig waren. Na stemming werd dhr. Bosch geroyeerd".
In 1992 was er de eerste barbeque, vanaf toen tot nu nog altijd een feest waarmee we de zomer afsluiten. Altijd gezellig met lekker eten en fijne muziek.
Op 21 april 1951 was de eerste feestavond een feit, met medewerking van Toon Scholte die met getapte moppen de humor erin hield. Ook was er een accordionist. Wat vooraf ging in een bestuursvergadering in 1962, het ging over de feestavond en dit stond in het verslag: "dhr Sturmans wil zijn nieuwe zaak openen met de buurtvereniging op zaterdag 10 juni . Aankoop van 100 sigaren, 10 pakjes sigaretten en ongeveer 2 kg bonbons. Tevens per persoon 3 consumptie's. Ook houden we een loterij, de lootjes kosten 10 cent. Dhr. Sturmans sponsorde ook nog een vat bier van 50 liter". Einde citaat. Nu in 2015 is het moeilijk om een feestavond te organiseren waar de mensen zich in kunnen vinden. De een vind de muziek te hard en en voor de ander kan het niet hard genoeg. Van de Sunshine Boys tot dhr Wienbroker en dj Gerard, we hebben ze allemaal gehad. De laatste jaren hebben we er alles aan gedaan om er iets moois van te maken.

De eerste straatmarkt werd gehouden in 1990, er was een datum vastgesteld, dit was toevallig Pinksterzondag, achteraf een prima dag om een straatmarkt te organiseren. Deze dag hadden we 6 kramen, allemaal van de buurt. Er was op het einde van de dag fl. 1500,00 in kas. Inmiddels 25 jaar later en nog steeds op Pinksterzondag is het uitgegroeid tot een markt van 60 a 70 kramen, met een bierkraam en koffiekraam waar nog altijd goed omgezet word met veel vrijwilligers die dit ondersteunen.

In de vijftiger jaren is er binnen het bestuur veel tijd en werk besteed aan de processie die elk jaar door de bouwberg trok. Van paaltjes tot vlaggetjes en beton blokken tot een rustaltaar met gewaden en een loper. Er werd heel veel over geschreven en gesproken.
Citaat:
"Voorafgaande van een vergadering in de vijftiger jaren stond: Na de opening met cristelijke groet gaan we over tot."
Ook de jaarvergaderingen van toen werden niet veel meer bezocht als nu, ik lees een gemiddelde tussen de 25 en 35. We doen het dus nog steeds niet slecht.
In de jaren dat ik bestuurslid was heb ik heel wat namen voorbij zien komen. Fientje Hendrikx, Tiny Lenzen, Hans Stevelmans, Huub Cornelissen, Ruud Joosten, Lies Veltrop, Wilma Veltrop, Marc Pagen, Jan Joosten, Toon Dohmen, Annelies Vermeulen, Johan Potma, Wilfried Geilenkirchen, Huub Smeets en Jan Duikers. En vooral niet te vergeten het bestuur wat er nu zit. Manfred, Bert, Thei, Herman, Mat en Paul, dankjewel

In 2004 hebben we de eerste spooktocht gehouden, dit was meteen een succes. Mede door veel vrijwilligers is zo'n evenement te realiseren. Van alle windstreken melden de mensen zich aan, in 2014 waren dit er zoveel dat we zeker 100 mensen hebben moeten afzeggen. Er hadden ongeveer 230 mensen de spooktocht meegelopen.

In 2013 hadden we ons opgegeven voor de optocht die werd gehouden ter ere van de kerk. Er was een mooie wagen gemaakt die oos koel uitbeelden. Bij een temperatuur van 38 graden hebben we moeten afzien, maar het was wel de moeite waard. Wat de meeste indruk op me gemaakt heeft is wel het parochiefeest van 1994, hier zijn we ook met de optocht meegeweest. Maar door de kerk werd ons gevraagd om het rad van avontuur te organiseren. We kregen een lijst met namen van ondernemers die iets wilden geven. We zijn bij al die mensen de gesponsorde spulletjes op gaan halen. Dit was heel veel, waar onder een paar grote prijzen, o.a. een fiets. Zaterdagavond zijn we begonnen met de loterij, zondagmiddag zijn we verder gegaan en zondagavond hebben we de grote prijzen verloot. In totaal hebben we daarmee fl.5000,00 opgehaald. Deze avond werd opgeluisterd door Fietse Freem uit Maastricht, een geweldige dag waar ik nog heel vaak aan terug denk.

Ik ga nu langzaam afsluiten, bedankt voor het vertrouwen wat jullie altijd in mij gehad hebben en nog veel succes in de toekomst.

Wilma Sliwa

 

Copyright © 2023 Ron Vonck