Buurtvereniging Bouwberg

Schinveld

Get Adobe Flash player
oktober 2023
wkmadiwodovrzazo
391
402345678
419101112131415
4216171819202122
4323242526272829
443031
november 2023
wkmadiwodovrzazo
4412345
456789101112
4613141516171819
4720212223242526
4827282930

In hetzelfde boekje uit 1995 stond over de geschiedenis van de vereniging:

Mei 1945. De verschrikkelijke oorlogsjaren zijn voorbij en het leven begint zo langzamerhand weer iets normaals te krijgen. De processie staat er aan te komen en in de bakkerij De la Have besluiten G. Veltrop, A. Dohmen en J. Gelissen met de hele buurt Bouwberg de versiering te gaan verzorgen. Na de processie wordt er nog meer georganiseerd: zieken worden bezocht, voor de kinderen komt Sinterklaas en uiteindelijk is er zoiets als een buurtvereniging ontstaan met P. de la Have als voorzitter. Het eerste bestuur bestond verder uit secretaris J . Pagen, penningmeester H. Fliessher en A. Rademakers en J. Scheren als "gewone" leden.

Wat de mensen van de buurtvereniging vooral wilden {en willen!) nastreven was het bevorderen van een goede verstandhouding. En om maar een spreuk uit de reclamewereld de halen: "Dat krijg je niet zo maar, je moet er wel iets voor doen!".
Tal van activiteiten werden op touw gezet, waarbij geprobeerd werd ervoor te zorgen, dat er voor iedereen wel iets leuks bij was. Zo kwam er het paaseieren rapen voor de kleintjes en de Sinterklaasviering noemden wel al. Zieken werd bezocht, jubilarissen werden niet vergeten. Voor de sportievelingen werden fiets- en wandeltochten uitgezet en tijdens barbecue-avonden was het ook best gezellig. De buurtvereniging zorgt ieder jaar voor de kerstversiering rond "haar" Pius-kerk.

"Waarom haar kerk?" zal zich menigeen die niet zo bekend is met de Schinveldse geschiedenis afvragen. Om die vraag te beantwoorden moeten wij teruggaan naar de beginjaren van de vereniging. Reeds vanaf haar oprichting streefde zij naar de totstandkoming van een tweede kerk in Schinveld. In 1951 resulteerde dit in de vorming van een comité, dat de opdracht meekreeg te zorgen voor de stichting van een R.K. Hulpkerk. Het duurde nog tot 1954 eer een vergunning voor de bouw werd afgegeven, maar op 20 oktober 1956 was het dan toch zover, dat de Pius X-kerk in gebruik kon worden genomen. 25 jaar later werd vanuit de buurtvereniging Bouwberg opnieuw een comité gevormd. Dit stond onder de voorzitterschap van mevr. Vossen en het ging zich bezig houden met de organisatie van het zilveren bestaansfeest van de Pius X-kerk. Vroeger bedoeld als hulpkerk kreeg het gebouw nu een stenen mantel en daarmee ook een blijvend karakter. De klok werd in een torentje gehangen en er kwam ook een beter orgel. Het spreekt vanzelf , dat dit allemaal een flinke aanslag deed op de financiën, maar het benodigde geld kon toch via giften en het houden van verschillende acties bijeen worden gebracht. We schrijven dan al 1981 en op dat moment had de buurtvereniging Bouwberg de viering van haar 25-jarig bestaan al heel wat jaren achter de rug.
Wie goed kan tellen zal hebben berekend, dat dit jubileumfeest praatsvond in 1970. Dit feest werd op grootse wijze gevierd en bij gelegenheid ervan organiseerde de vereniging de eerste grote jaarmarkt in het Schinveldse. Dit evenement sloeg geweldig aan en kreeg dat jaar daarna ook een vervolg. Het zal iedereen duidelijk zijn, dat het organiseren van een zo groot aantal activiteiten handenvol geld kost, in elk geval heel wat meer dan het kwartje van de contributie in de beginjaren van de jubilerende buurtvereniging (hoewel dat bedrag toen natuurlijk nog wel iets meer voorstelde dan tegenwoordig). Om aan dat geld te komen moest dan ook weer het nodige op touw worden gezet, zoals kienavonden. Om te diverse bestaansfeesten te kunnen vieren liet men zich ook wel eens wat invallen. Zo werd het geld voor de viering het 25-jarig jubileum voor een groot gedeelte bijeengebracht door het houden van niets minder dan een mini-kermis. En dat het gouden bestaansfeest op een toch wel grootse manier opgezet is kunnen worden is te danken aan de opbrengst van de rommelmarkten die de afgelopen jaren met veel succes en met medewerking van een groot aantal verenigingsleden werden georganiseerd.

In de achter ons liggende vijftig jaar is natuurlijk heel wat veranderd. Van de oprichters van destijds is niemand meer in ons midden. Hun taak ligt nu bij een bestuur, dat bestaat (in 1995 (red.)) uit Manfred Kinscher (voorzitter), Fien Hendrikx-Benders (secretaresse), Johan Potma (penningmeester), Hans Stevelmans, Wilma Sliwa - Buijsers, Tiny Lenzen en Jan Joosten. De buurtvereniging waarvan in het begin een 30-tal gezinnen als lid waren is heel wat groter geworden. Momenteel zijn niet minder dan 130 gezinnen als lid ingeschreven. De leden zijn ook niet meer allemaal zoals vroeger woonachtig op de Bouwberg of in de Juliana- of de Emmastraat. Niet zelden is het lidmaatschap "meeverhuisd" als iemand buiten de buurt ging wonen. Bij alle loftuigingen die ongetwijfeld in verband met het komende feest aan de adres van de jubilerende buurtvereniging zullen worden uitgesproken is die vaststelling misschien wel het grootste compliment!

De kapiteins op het Bouwbergschip (volgens datzelfde boekje):

Bestuurslid zijn van een vereniging valt niet altijd mee. Voorzitter spelen is vaak nog veel moeilijker. Je bent immers niet alleen zoiets als de kapitein op het schip, maar ook bemiddelaar, bedenker, organisator ... kortom het bekende schaap met de vijf poten. Wij zijn eens nagegaan welke mensen de jubilerende buurtvereniging de afgelopen jaren door soms woelig water hebben geloodst. Helemaal compleet zal het lijstje wel niet zijn, want zeker in de beginjaren werd niet alles zo zorgvuldig op papier gezet als nu het geval is. Maar goed, we zijn toch nog wel een eindje gekomen:

1945 tot ? P. de la Haye
1962 tot 1964 W. Rongen
1964 tot augustus 1967 J. Beth
1968 t /m oktober 1976 J. Kuiper
maart 1977 tot februari 1984 Johan Potma
februari 1984 tot augustus 1984    H. Beerens
1985 tot 11 februari 1987 T. Dohmen
11 februari 1987 tot .... M. Kinscher
 

Copyright © 2023 Ron Vonck